O noua broșură privind principalele rezultate ale proiectului HydroEcoNex
Ecosistemele acvatice reprezintă resurse valoroase, care oferă o gamă de servicii atât pentru menținerea calității mediului, cât și pentru dezvoltarea umană. Rata alarmantă de epuizare și degradare a ecosistemelor acvatice riverane prezintă interes atât național cât și internațional.
În prezent, practic pe majoritatea râurilor principale din Marea Neagră numeroase centrale hidroenergetice (HPP) sunt în curs de execuție sau sunt planificate să fie construite. Centralele hidroelectrice au efecte negative asupra ecosistemelor acvatice, influențând regimul hidrologic, calitatea apei, producerea și distrugerea materiei organice, biodiversitatea acvatică și terestră, care au, de asemenea, un impact direct asupra calității vieții umane.
Lucrarea de față reprezintă un efort comun al Institututului de Zoologie, asociației internaționale al păstrătorilor râului “Eco-Tiras”, Universității “Dunărea de Jos” din Galați, Centrului Ucrainean de Ecologie a Mării, Centrului Hidrometeorologic al Mării Negre și Azov, făcându-se o trecere în revistă a obiectivelor, consortiului și activităților principale realizate în cadrul proiectului BSB165 HydroEcoNex,care s-a axat pe elaborarea unui sistem de monitorizare comună a impactului stațiilor hidroelectrice asupra ecosistemelor acvatice, contribuțiile acestuia pentru îmbunătățirea stării ecosistemelor acvatice din bazinul fluviului Nistru și al r. Prut.
Veriunea în limba română a broșurii poate fi descărcată aici.
Versiunea în limba engleză a broșurii poate fi descărcată aici.